Pages

Friday, July 27, 2012

Pe viu

N-am crezut vreodată că voi aborda teme politice în scris, dar simt nevoia să urlu și eu undeva. De groază.

Mă depășește sindromul ăsta românesc de mers la vodă cu jalba în proțap, de dat vina pe un singur om pentru toate neregulile în care ne complacem din anii '90 și consecințele acestora care se văd demult, dar abia acum, pe fondul unei depresiuni internaționale severe, ne dor. Să-l omorâm pe Băsescu, să-l înjurăm, să-l blestemăm până damblagește.

România nu e un regim prezidențial. Degeaba învinuim un om pentru orice, că noi nu suntem America. Noi am vrut să imităm Franța cu republica noastră semiprezidențială. Ok, avea B. ceva influență politică, dar mă îndoiesc că a dictat el tot ce mișcă în țara asta.

Poate nu e cel mai simpatic președinte de republică, dar a fost votat de majoritatea românilor. NU văd de ce o șleahtă de clientelari incompetenți care au reușit în sfârșit să profite de cine știe ce ocazie să preia puterea puci-style sunt lăsați să acapereze din ce în ce mai mult din mașinăria statului în stilul patentat cu atâta succes de legionari, dar mai ales de comuniști, cu atâția ani în urmă.

Chiar așa să nu învățăm niciodată din trecut?

Nu sunt susținătoarea nimănui în politică, de altfel nici nu aș avea pe cine să susțin, noi nu avem partide, noi avem niște nume sub care activează niște trișori de profesie. Uniunea social-liberală este un nonsens, cum naiba poți să amesteci liberalismul cu social-democrația când doctrinele lor sunt aproape antagonice??? Numai la noi se putea asemenea bătaie de joc.

Nu mi se pare normal nici să susțin abuzuri și distrugerea instituțiilor statului. Dacă vrem schimbări ele trebuie să vină prin mașinăria  democrației, nu prin OG-uri care-și bat joc de amărâta noastră de constituție.

Mă voi duce să votez la referendum fiindcă:

1. Dacă se va organiza altul se vor cheltui alți bani publici în detrimentul nostru, al plătitorilr de taxe, nu al celor care susțin economia la negru.

2. Dacă nu voi ajunge la vot, buletinul meu în alb poate fi ștampilat de unul de-ai lor și băgat în urne înainte de închiderea urnelor. Voturile se fură cu plasa, la sate: se mai oprește un curent, mai latră un câine turbat în secția de votare, se face o minidebandadă și gata, 20 de buletine sunt aruncate în urnă fără să vadă careva.

20 de-aici, 20 de colo ajung să se cunoască când vine vorba de numărătoarea centrală.

Pe de altă parte, dacă nu merg la vot este tot un vot. Negativ, un hai sictir, struțocămilelor . Dar dacă au făcut atâtea nereguli până acum ce-o să-i oprească să falsifice voturile? Avem urne de votare unde nici cu gândul n-ai gândi că ar încăpea. Nu avem liste suplimentare, votăm de-a valma de data asta.

Cum poți urmări nereguli dacă numărătoarea vturilor nu se mai face la BEC ci la nivel de județ, în condițiile mai sus enumerate? E strigător la cer.

Nu știu de ce dar în România de azi parcă se repetă poveștile cu răsturnări de guverne de prin America de Sud. Am impresia asta de când am citit primele știri despre demiterea președintelui și am văzut recent că nu sunt singura care vede o mână lungă străină amestecându-ne... lăturile. Că până la urmă era suficientă mizerie în țara noastră și fără mâna asta nepoftită.

Începusem articolul acum aproape o săptămână din dorința de a îndemna la vot, dar acum chiar nu mai știu la ce să îndemn. Pentru prima oară în viață mi-e cu adevăat frică. Nu mi-a fost frică să-mi nasc copilul singură, nu mi-a fost frică să mă lupt cu niște boli ale celuilalt copil pentru care unii ar fi spart ușile spitalului, nu mi-a fost frică în momentele cele mai negre ale existenței mele, când m-am luptat cu spectrul foamei și cu posibilitatea cruntă de a dormi afară în plină iarnă fiindcă am simțit că pot controla evenimentele oricât de dramatice ar deveni. EU puteam schimba ceva din starea aceea de lucruri și numai eu. Acum însă simt că indiferent ce-aș face sunt unii care îmi fură viața, alegerile, drepturile și parcă nu pot face nimic decât să fug. Oare cum să mai fac de data asta?

Drept încheierevă propun o lecție de istorie. Cițiți pe la pagina 450, așa, cu aproximație. E captivant.

4 comments:

  1. Si mie mi-e frica pentru prima oara, insa intre nu, care va fi clar depasit de da, pentru ca sunt majoritatea celor care vor merge la vot se duc din ura, si nimic, voi alege sa ma abtin, in speranta ca in ciuda fraudelor nu se va obtine cvorumul. Eventual voi trece pe la urne inainte de inchidere sa ma asigur ca in dreptul numelui meu nu e bifata participarea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poate te trezești că ai votat prin Adjud...

      Delete
    2. Sper ca nu. Am alibi ca n-am iesit din oras - am pus poze pe fb din excursie :)

      Delete
  2. Indoielile si nelinistea ta le am si eu... vom mai trai in tara asta cativa ani. Cum vom trai? Asta e intrebarea. Si nu ma refer doar la bani.
    In momentul in care totul se schimba atat de usor, in care primii oameni din stat taie si cos legile dupa dorinta ATAT de usor, ce sa mai respecte omul de rand?
    Noroc cu inertia poporului roman. Sta la taiat. Poate ca noi nu vom avea revolte, pentru ca oamenilor le pasa mai mult de banul de azi decat de banii de maine, dqar nici demnitate si respect pentru noi insine nu parem a avea.

    ReplyDelete

Oricine poate să-și dea cu părerea, să dea un sfat, să critice constructiv. Cine nu folosește un limbaj adecvat își face un deserviciu.